San u javi

29 Feb, 2008

Vožnja mojih snova

putopisi — Autor vladica @ 11:40

Već nekoliko dana, dolazim na posao svojim već pomenutim crvenim bajsom i posmatram slike prirode koja se budi. Svaki dan prolazim pored jedne šljive i gledam kako joj grane bivaju svežije, lepše i jedva čekam kada ću ugledati cvetove koji će označiti da je poleće došlo u moje krajeve.
Sve ovo evociralo je moje uspomene na prošlogodišnju vožnju bajsa kada sam prelazio na na stotine kilometara i na kraju sezone u onom brojčaniku zabeležio ukupno 3000 km, pređenih za jednu godinu.
Danas ću vam ovde postaviti jednu mini reportažu vožnje od prošle godine, vožnju u kojoj sam uživao i bistrio um. Pa da krenemo...

 

Dolina reke Pčinje jun 2007 

Ako vas put nanese u krajeve juga Srbije i ako ste krenuli put odmora ka Grčkoj, moj savet je da pred granicu sa Makedonijom, nekih 40-tak kilometara, skrenete putem koji vodi ka manastiru Prohor Pčinjski i pređete granicu na ovom prelazu, koji će u vreme godišnjih odmora biti manje opterećen. Zašto? Zato što će velika većina turista krenuti baš prema glavnom prelazu, kod Preševa.Dobrodošli u dolinu reke Pčinje u jedan predivan živopisan kraj, u kome će vam proputovanje ostati u najlepšem sećanju. Predeli i priroda osvežiće vam oči, a srce će vam biti puno zato što ste ovuda prošli.Ja sam ovaj put od nekih 32 km od Vranja do manastira, prošao biciklom. I to i nije neka posebna kilometraža, ali kad se uzme u obzir da se prvo penjete, pa spuštate niz brdo onda je to veliki fizički zamor, pa makar se kretali i peške. Posle ove vožnje od ukupno 65 km, ostao sam u krevetu neka 3 sata, jer jednostavno nisam mogao da drugačije funkcionišem.Od Vranja, prvo skretanje je Davidovac, pa selo Ristovac u kome je nedeljom pijačni dan. Tog dana to selo posećuju ljudi čak i iz Makedonije, jer je ta pijaca nadaleko poznata u ovim južnim krajevima. Put prema Pčinji vodi preko sela Klinovac i Klenike. Od sela Klenike, levo put vodi prema Trgovištu, mestu koje je slepa ulica u ovoj zemlji. Desno put vodi ka Makedonskoj granici. Samo selo Klenike, je totalno zaostalo, oronulo i tamo život kao da je zaustavljen pre mnogo godina.Od sela Klenike počinje veliki uspon koji sam priznajem jedva izgurao, prizivajući imena da mi pomognu. Onda počinje spuštanje niz serpentine i uživanje u prirodi. Nešto slično kao kad se spuštate u Crnoj Gori prema Petrovcu. Pogled je fantastičan i svakako poželite da ga zabeležite na fotografiji.Najlepši osećaj je kad ugledate manastir. U tom trenu ja lično osetim neko unutrašnje veselje i nadu da će mi taj pogled dati snagu i snagu dragim ljudima da budu jaki. Jer...ovo nije običan manastir, ovaj manstarir ima svoju živost, s’ obzirom da nosi ime po ovdašnjem svecu iscelitelju Prohoru Pčinjskom. Čudotvorno miro se sliva niz zid pored samih moštiju ovog sveca. A kada se nađete unutar ovog manastira nije bitno koje ste vere, osetićete neku energiju koja želi da uđe u vaše telo i okrepi vas.Kada se spustite u samo podnožje reke ukazuje se brana, a sa leve strane, manastirske kelije i čitav kompleks, koji održavaju monasi. Oni su skoro neprimetni, svako ima svoja zaduženja i neće ni komunicirati sa vama ukoliko im se ne obratite.Posle jednog sata, bukvalno sedenja u crkvi, ja sam krenuo putem povratka, i moram priznati da mi je povratak bio lakši. Postavljam neke slike, da vidite kako to sve u par slika izgleda. Pa ........ne zaboravi putniče, da ako te put nanese, prođeš ovuda. Prohor će i tebi dati snagu.

Uspon prema Prohoru ... uh ! 

Još uvek se penjem....pogled ka Makedoniji 

 

Reka Pčinja i manastir...... 

 

Iza manastira , vidi se granični prelaz prema Makedoniji 

 

Cveće usput..... 

 

......i još.....

 

JA

Ispred manastira Prohor,

 

I eto tako je to bilo. Postaviću ovde još koju vožnju, a naravno nadam se da će biti novih vožnji, na kojima ću vam slikati predele iz mog kraja.  

 


Komentari

 1. Vladice, uživala sam! Stalno sebi dajem zadatak da vidim Prohor Pčinjski, ali me uvek put odvede na drugu stranu. Hvala na vožnji!

  Autor sanjarenja56 — 29 Feb 2008, 12:15

 2. dobra vožnja, ireči i slike mi rekoše da treba skrenuti i ako ne ideš baš u Grčku. stvarno treba videti.
  Prijatno!

  Autor domacica — 29 Feb 2008, 12:23

 3. Treba tamo otići , u svakom slučaju , ja tamo odem kada izgubim snagu. Otuda se vratim baš onako pun energije. Nije to običan kraj ima nešto što zrači iz njega.

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 12:27

 4. hvala ! Neka skretanja , su dobra skretanja. Ovo je jedno od najboljih.

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 12:29

 5. Provela sam vikend u Prohoru i uzivala u manastirskoj rakiji i vinu koje proizvode monasi. Sobe su u hotelu u starinskom duhu i sve to daje osecanje neverovatnog mira. Crkvenjak je nem, ali smo celo poslepodne razgovarali-ispovedao mi se, i ako me video prvi put u zivotu!
  A o prirodi necu ni da govorim-deo te lepote se vidi na tvojim slikama!

  Autor pinokio — 29 Feb 2008, 13:10

 6. Stvarno divno, voleo bih da mogu da obidjem sve ovo. Ko zna možda za koju godinu, iako bih voleo ranije! Ukoliko volite manastire i prirodu ja vam mogu preporučiti Soko grad. Nije za vožnju bicklom, ali je za pešačenje predivno.

  Autor glumac — 29 Feb 2008, 13:58

 7. ne znam kada si tamo bila, ali taj osećaj mira je tamo tako prisutan, kao da ulaziš na vrata nekog starog vremena.

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 14:09

 8. Soko grad , je jako zanimljiv. Bio jako davno , na nekoj ekskurziji. A, to za bicikl.Bicikom se ide svuda , pa i na planine, tako da ...

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 14:11

 9. @vladica: Dobro, ja biciklom ne bih mogao ni do prodavnice, ali volim da pešačim. Meni ono deluje jako nezgodno za vožnju. Ne znam pre koliko si bio na Soko gradu, ali ja idem svake godine po nekoliko puta najčešće leti, jer mi to nije puno daleko. Nekih 45 minuta vožnje od mog grada, tako da stvarno gore uživam. :)

  Autor glumac — 29 Feb 2008, 14:16

 10. pa bilo je to davno...one đačke eskzrije .
  A za bajs , nema veće slobode , od vožnje bajsa, provereno :)

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 14:19

 11. U Soko gradu sam bila vise puta i zaista je predivno!!! Kad vec pricamo o tom kraju, jel ko iso na Lepteriju?? Tamo je fantasticno!

  Autor pinokio — 29 Feb 2008, 14:34

 12. Uh, ovo je predivno! Nažalost, oba puta kad sam išla U Grčku išla sam organizovanim prevozom, tako da nikakvo skretanje sa određenog puta nije dozvoljeno. Ali, ako nekad budem išla u tom pravcu privatno, autom, uz ovako tople preporuke svratiću sigurno! Hvala na fotografijama!

  Autor biljana — 29 Feb 2008, 14:53

 13. @pinokio, nažalost , ja nisam išao na Lepteriju , čak i ne znam kako tami izgleda ni sa slika.

  @biljana, nekad samo daj desni žmigavac i ulepšaj sebi i ostalima putovanje.

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 15:24

 14. izgleda super.JOš da naučim da vozim...bilo šta!

  Autor siljka — 29 Feb 2008, 16:44

 15. kolega, pa mi to imamo isti bajs... boga mi, tako slikovito objasnjeno, a fotografije prvoklasne. jos malo pa imam utisak da sam bila tamo...

  Autor hyperblogger — 29 Feb 2008, 18:53

 16. @siljka , ma to je nešto najlakše što možeš naučiti , veruj mi :)

  @hyperblogger, koleginice , daješ mi ideju da otvorim fasciklu sa uvećanim slikama :) Biće još par reportaža, kao zagrevanje za novu sezonu :)

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 18:59

 17. odabrao si divan nacin putovanja. Nema nista lepse od voznje biciklom, makar i uzbrdo. Hvala ti na lepim slikama.

  Autor Bealiever — 29 Feb 2008, 19:01

 18. Samo da mahnem... :)
  Sve sto sam htela, vec sam rekla ;)

  Autor Mig — 29 Feb 2008, 19:36

 19. Bealiever , ja volim da putujem, ali na daleko. Ali bickla uzbrdo izaziva tako sladak umor , da mi je posle takve vožnje , srce prepuno.

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 20:06

 20. Mig :))
  Tako se radujem što si posetila moj blog , e baš si me prijatno iznenadila. Dođi opet...

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 20:08

 21. E, ja sam bila u Prohoru Pcinjskom...pre mnogo godina, dok jos dole nije bila velika frka, i secam se da mi je bilo extra, iako sam bila mala... I jos jednom sam tamo svratila s porodicom pre nekih 3-4-5 god, ali bilo je avetinjski pusto i mirno. I policije na sve strane......

  Autor Vavilonska Ribica — 29 Feb 2008, 20:35

 22. Vavilonska Ribica , sada je tako mirno , doduše postoji policijski punkt , ali on je tu zbog granice sa Makedonijom.

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 20:47

 23. uhh Vladice... jednom davno prolazila sam tim krajevima (doduse autom, ne biciklom)... hvala za podsecanje... prelepo je :)

  Autor LuNa — 29 Feb 2008, 21:32

 24. onda znaš o čemu sam pisao :)
  Lepo je tamo, već u Nedelju idem tamo , možda autom, zavisi od vremena.

  Autor vladica — 29 Feb 2008, 22:45

 25. Prohor pcinjski je odlicno mesto za odmor kada se krecete ka makedonskoj granici,ali necete se pokajati ni ako odete samo radi sebe.

  Autor Okolni mestanin — 30 Okt 2009, 20:43

 26. Nemoj tako da govoris za nase selo KLENIKE,ti stvarno ne znas sta je lepota i zivot na selu.Da si bar na par dana ostao u goste,nebi se pokajao i video bi sta je zivot i kakvo je druzenje izmedju nase omladine.Nije lepo sto si pisao da smo zaostali ali bas naprotiv mi se nalazimo u blizini dva lepa grada i uopste nam nije lose za zivot tu gde smo...imamo sve sto je potrebno za zivot kao i svu savremenu opremu kojoj raspolazu i omladinci u vecim gradovima u Srbiji.Kada opet budes prolazio,potrazi nas...pitaj bilo kog prolaznika i on ce te uputiti na pravo mesto...mi smo Aleksandar-zvani Duke,Nebojsa-zvani Crni,Marko-zvani Grne i Darko-Zvani Djuma...Pozdrav-Klenike 17524

  Autor Omladina sela Klenike — 02 Jan 2010, 21:59

 27. Hvala vam na pozivu.
  Srećna vam Nova Godina.
  Druženje je nešto drugo, a izgled sela je ono o čemu sam pisao, pa sam skoro siguran da i vi sami vidite da je selo prilično zapušeno.
  Pozdravljam vas, vidimo se na proleće.

  Autor vladica — 03 Jan 2010, 00:49

 28. Pojma nema sta sam trazio preko googla a da sam zavrsio ovde. I nije mi krivo; 10 ugodno provedenih minuta, vec kad covek ne moze da si priusti da fizicki bude prisutan.

  Autor Manastiri — 19 Jun 2013, 15:16


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs