San u javi

26 Okt, 2008

Manastir

putopisi — Autor vladica @ 16:48

Jednom sam imao reportažu o manastiru Sv. Prohor Pčinjski pod naslovom ,,Vožnja mojih snova,, I onda mi je u goste došla Donna, sa kojom sam imao prilike da odem do manastira. E sad ne bih da pišem o Donni, jer ona zaslužuje posebno mesto na mom blogu i o njoj bih mogao toliko toga da napišem. Gost koga bi svako poželeo sasvim sam siguran. Ali zato ću vam preneti neke slike iz manastira koje sam slikao ranije, a imao prilike da slikam i unutrašnjost crkve u manastiru.  

Manastir pogled sa visoravni

Ulaz u manastir

unutrašnjost crkve

Čudotvorne mošti Sv. Prohora Pčinjskog, sveca iz čijih moštiju curi mirotočivo miro. Pisao sam o tome u postu ,,Morao Sam,,.

Pogled na kupolu crkve iznutra

Freske

I glavna freska iscelitelja Sv. Prohora

Ispovedaonica, u kojoj se često osamim kad odem u manastir

A kad mogu pročitam deo kanona

Ovim bih zaokružio priču o Manastiru Sv. Prohor Pčinjski, koju sam imao i kroz pps, Isposnica na mom blogu i pozvao da bilo kome se ukaže prilka poseti ovaj jedinstveni manastir i oseti neku drugu dimenziju.  

A moram vam reći da ovaj manastir i doticanje moštiju Sv. Prohora imaju isceliteljsko svojstvo, to je već dokazano! 


Komentari

 1. Најлепша ти хвала за овај предиван прилог. Имала бих једно питање: да ли, можда, имаш акатист Светом Прохору Пчињском?
  Поздрав и свако добро.

  Autor pricalica — 26 Okt 2008, 19:32

 2. Na žalost nemam akatist Svetog Prohora. Od Akatista imam akatist presvetoj trojici, inače crkve koje je nedaleko od moje kuće u mom gradu. Pozdrav

  Autor vladica — 26 Okt 2008, 19:52

 3. Slike su divne, kao i panorama (uostalom, svi su manastiri sagrađeni na najboljim i najlepšim mogućim lokacijama u Srbiji).
  Imam samo jedan principijelan i krajnje fundamentalan protest protiv "uprave" baš ovog manastira. Naime, prošle godine, prilikom izvođenja jedne školske ekskurzije, monasi, kaluđeri, popovi (kako se već zovu) ovog manastira, nisu dozvolili devojčicama da uđu! Smatram ovo, u najmanje, skandaloznim. Još je jedan od kaluđera dozvolio sebi da nastavnom osoblju (dakle, pre svega roditeljima, tj. majkama) drži lekcije o porodici?!
  Ave!

  Autor patos — 26 Okt 2008, 21:06

 4. patos, to su bili monasi. Ne znam o čemu se radi, i nemam saznanja o takvom slučaju i teško je i da saznam s' obzirom da se garnitura monaha od prošle godine promenila. Međutim starešina manastira u to vreme je bio otac Stefan koji je bio jako liberalan i jako komunikativan. Zaista ne znam koji su razlozi bili da se donese takva odluka. Svakako nije bilo prijatno.

  Autor vladica — 26 Okt 2008, 21:55

 5. Posto sam citala ranije postove pa i rekla sta imam sad samo mogu da ti zahvalim na divnim fotografijama, narocito na prvoj.

  Autor shadow — 26 Okt 2008, 21:59

 6. ovo je četvrti post na ovu temu,završni post, kao ono Rambo 4. Neće biti nastavaka, selimo se u neki drugi manastir na nekom drugom mestu.
  A slike mislim da zaslužuju da se nađu ovde jer ako pokušamo da preko googla pronađemo nešto više o ovom manastiru mislim da sam ga ja od svih na netu najviše prezentovao. :)

  Autor vladica — 26 Okt 2008, 22:02

 7. Predivno je, mnogo volim manastire i crkve...

  Autor jovanakosovka — 26 Okt 2008, 22:48

 8. vratih se najpre da se podsetim i prethodnih postova o ovom manastiru koji nisam imala priliku da obiđem.
  fotografije su stvarno vrhunske, a put planiram na proleće.

  Autor kaleidoskop — 27 Okt 2008, 00:33

 9. jovanakosovka, manastiri i crkve nekako deluju smirujuće

  kaleidoskop, u proleće ovaj manastir ima najlepše okruženje...dobrodošla!

  Autor vladica — 27 Okt 2008, 08:32

 10. Moja sestra (rodjena) je jedne godine, ne bih bash da ulazim u detalje pre koliko bas, ali tu negde u proslosti bila 10 dana u konaku manastira na odmoru. To je bio regularan aranzman agencije i bilo joj je predivno. Posebno jer je ustajala svako jutro sa monahinjama, isla do isposnice (uz zanemarivanje zmija) pa cak i zalutala u Makedoniju u setnji!

  Eto...

  Autor MMMila — 27 Okt 2008, 08:48

 11. Onda je ona doživela potpunu atmosferu u manastiru. Sada je ovaj manastir muški manastir. A što se konaka tiče, on je ranije bio vlasništvo firme Prohorovo iz Bujanovca, ali je sud odlučio da se konak vrati manastiru. Jedno vreme konak je bio izbeglički kamp za ljude sa Kosova.Sada je sve to toliko prazno!

  Autor vladica — 27 Okt 2008, 12:18

 12. Steta, stvarno. Bilo je divno kada se moglo prespavati u konaku. Samo da mi je znati sto su promenili... zenski u muski, zatvorili se u neku cudnu samodovoljnost. NIje to dobro.

  Autor MMMila — 27 Okt 2008, 12:59

 13. Vladice hvala ti. Na ovom postu, na druženju, na fotografijama. O osjećaju koji sam imala prilikom obilaska manastira već sam ti pričala, ako se uopšte može i opisati.

  Autor donna — 29 Okt 2008, 15:47

 14. Pomaze Bog. Ja sam iz Vranjske eparhije i istina je da se bratija umanjila ali jos ima monaha i manastir je jos uvek manastir. Takodje znam prijateljicu koja je konacila tamo pre nekoliko meseci, znaci cim otopli vreme, zbog grejanja slobono dodjite, uz blagoslov i proveite tamo divne dane. Svako dobro. Isposnica je predivno mesto takodje

  Autor Miljana — 10 Apr 2009, 17:09

 15. Miljana Hristos Vaskrse.
  Drago mi je što si se javila na moj blog. Ja sam česti posetilac manastira pa sam smatrao da kad dođu gosti u moj grad treba ih obavezno odvesti u ovakve lepote.
  Pozdrav

  Autor vladica — 21 Apr 2009, 18:31

 16. Hristos Voskrese Miljana!

  Bila sam u posjeti manastiru, ali nikada nisam uspjela naći prave riječi i pretočiti ih u moju priču o posjeti manastiru. Nekako su sve riječi bile premalene da odslikaju moj unutrašnji doživljaj. Samo se na mome licu vidi ozarenost svaki puta kada se pomene manastir.

  Iako je Vranjska eparhija jakooo daleko od mog mjesta življenja, ja se nadam, želim, jako želim ponovo da je posjetim i ovom prilikom ti se zahvaljujem na pozivu.

  Hvala ti.

  Autor donna — 21 Apr 2009, 19:24


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs