San u javi

27 Mar, 2008

Neznana devojka

moje priče i razmišljanja — Autor vladica @ 11:33

                                                                  1

Pritisnuo sam crveno dugme na telefonu za prekid veze.Razgovor sa nepoznatom devojkom je bio završen te večeri. Znam da smo pričali o mnogim stvarima, ali  kao da sam doživeo amneziju posle tog razgovora. Znao sam samo da je želela da razgovaramo i da joj je razgovor sa mnom prijao iako u suštini nije baš bio puno prijatan. Znam da smo pričali o mojoj kontradiktornosti, možda najviše o meni.

Vratio sam se odmah svojoj kući. Ušao u kupatilo, skinuo se i otišao pod tuš. Vruća voda dobovala je moje lice, i tako, držao sam ručicu tuša, nekih par minuta. Nisam znao šta to ja radim i šta postižem ovakvim stajanjem u tuš kabini, ali znam da mi je to jedino što mi je trebalo u tom trenutku. Nakon nekoliko minuta voda iz bojlera se ohladila tako da sam osetio tu hladniju vodu. Prekinuo sam tuširanje, obrisao se velikim peškirom.

Obukao sam se u pidžamu, otvorio frižider, uzeo voćnu salatu, koju sam obožavao, stavio par kašičica u usta, i vratio je u frižider. Otišao sam u sobu, ugasio svetlo, uvukao se u krevet, pokrio. Nisam imao želje za snom, jednostavno nisam mogao da se uspavam. Nisam razmišljao o ni o čemu što mi je skretalo pažnju ali sve je bilo kao da sam u nekom drugom svetu, i kao da sam propao kroz neki vremenski procep. Sve je bilo  tako čudno, ali istinito. Pomislio sam da se nalazim u drugoj dimenziji života. Tamo sam ugledao nepoznatu devojku sa kojom sam pričao. Gledao sam njene zelene oči, njenu crnu kosu i mladalačko lice,sa prelepim usnama, koje su mi se osmehivale. Pokušao sam da pružim ruku i doprem do njenog lica. Kako sam pružao ruku, tako mi se je njeno lice udaljavalo. U nemoći da je dotaknem, prenuo sam se, podigao glavu sa jastuka. Nije bilo kasno. Znao sam da moram da ustanem iz kreveta. Obukao sam se na brzinu, i izašao iz kuće. Napolju je bilo toplo. Krenuo sam prema jednom kafeu. Ulice su bile prazne. Ušao sam u kafe i seo za prvi sto do vrata. Nije bilo puno ljudi. Skrenuo sam pažnju samo mladiću koji je služio. Konjak sa kafom, rekao sam kratko. Doneo je vrlo brzo. Otvorio sam kesicu sa šećerom i sipao šećer u kafu. Ali ja pijem gorku kafu, i zašto sam sipao sada šećer? Promešao sam šećer plastičnom kašičicom i stavio kafu na stranu. Privukao sam kupastu čaču sa francuskim konjakom i gledao u nju. Dotakao sam je prstima povremeno, kao da pokušavam da je privučem ustima. Nakon oklevanja, popio sam jedan gutljaj. Konjak je bio ukusan. Francuzi su pravi majstori za konjak i vina. U trenu misli su me odvele u Francusku, u jednu vinariju, pored Dijona. Tamo sam prvi put video ogromne bačve, sa gravurama i godinama proizvodnje tih pića koja su bila skladirana u tu burad. Znao sam i kako su Francuzi vodili knjige o kvalitetu pića i kako su imali ljude koji su bili zaduženi da prate promenu boje pića. Tu sam prvi put u životu probao Francuski konjak. Tada moj osećaj ukusa nije bio precizan, piće ko piće, ali sada mi je bilo lako da razlikujem ukus pića.

U kafeu, te noći nije bilo programa. Bilo je tiho. Preko razglasa svirala je neka tiha muzika. Prijala mi je. Konjak mi je više prijao. Popio sam ga nakon nekoliko minuta, pozvao momka sa šanka i platio piće. Kafu sam ostavio ne popijenu. Izašao sam napolje, i krenuo ka kući. Otišao sam pravo u sobu, uvukao se u krevet, pokrio i pokušao da zaspim. Kao da sam tonuo u san, Ali opet mi se je u mislima pojavila devojka sa zelenim očima. Nešto mi je govorila, ali nisam mogao ništa da je razumem. Oči su mi svo vreme bile otvorene, kao da sam čekao da se pojavi tu preda mnom. Svojim mekim, prijatnim sedefastim glasom i čarobnim osmehom, nešto mi je pričala i smejala se. Ja je nisam ništa čuo. Baš sam se bio uneo, ali njen glas mi je bežao. Uspavao sam se. Tog jutra probudilo me je sunce. Napolju je bilo sunčano i toplo za ovo doba godine, pretoplo. Umio sam se, obrijao, obukao i izašao napolje. Otišao sam do onog kafea od sinoć. Naručio sam kafu. Popio kafu i krenuo u šetnju. Disao sam punim plućima, sunce me je radovalo i davalo mi nadu da će ovaj dan biti srećniji.

  


Komentari

 1. Neznana devojka koju želiš da bolje upoznaš? San? San u javi? Znam samo da se ovaj post po tonu i stilu razlikuje od tvojih dosadašnjih, kao da te neko novo iskustvo ubacilo u ravnotežu, dok su te dosadašnja izbacivala iz nje.
  Srećno, Vladice!

  Autor sanjarenja56 — 27 Mar 2008, 11:53

 2. sanjarenja, hvala na komentaru, ovo je jedan delić nečega što pišem več više od pola godine i moćda jednog dana ugleda svetlost korica.

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 11:57

 3. Divan odlomak,uživala sam!
  Jel ima još? :)

  Autor bonsai — 27 Mar 2008, 12:13

 4. O, to je lepa novost, Vladice! Juče sam tražila od Baladaševića da budem peta na potpisivanju njegove knjige (posle male garave i dece) a sada molim da mogu kupiti jedna od prvih primeraka sa sve posvetom! Javi mi kad knjiga ugleda svetlost knjižarskih izloga. Zamolićemo krilaandjela, ako želi, da ti napiše recenziju!

  Autor sanjarenja56 — 27 Mar 2008, 12:13

 5. preteče me sestra, taman sam pomislila-dešava se nešto novo, menjaš stil pisanja.
  nadam se da devojka pije kafu sa šećerom.
  Prijatno!

  Autor domacica — 27 Mar 2008, 12:14

 6. Detaljan opis radnji, pokreta, misli, ukusa, svega sto radimo stalno, ali lepo upakovano i nadasve zanimljivo. Vise mi se dopada ovaj tvoj alter ego. :) Cekamo knjigu.

  Autor pinokio — 27 Mar 2008, 12:33

 7. bonsai, ima naravno ... postaviću još jedan deo jednom.

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 13:58

 8. sanjarenja, oh , ovo će malo sačekati iako ga svakodnevno bar pomalo pišem. Pre toga , već u Maju izlazi jedna zajednička zbirka pesama, pesnika Srbije i Crne gore , gde ja učestvujem, pa krajem godine , moja zbirka pesama , koja će se zvati ,, san u javi,, ... to su obično pesme koje ovde postavljam i još stotinu :)... a nadm se dogodine i ovo što sam danas postavio...videćemo . Ma neka ja izdam, dobijaš poštom primerak :))

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 14:02

 9. domacica, hvala.
  Devojka iz priče , ... još joj nije određena sudbina i šta će se sa njom dešavati ... to čak i mene zanima :))

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 14:04

 10. pinokio, hvala na komentaru ... štivo je lako za čitanje , i po mom mišljenju bi trebalo da bude zanimljivo...jedino što ispred njega ide nešto pre isplanirano tako da ... daće Bog :)

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 14:06

 11. Ljubav....nekad se i lose spava...:)))
  nekad se pije i slatka kafa,nekad se sanja o francuskoj...ljubav....:**

  Autor tuzna — 27 Mar 2008, 16:30

 12. tuzna , život je ljubav :)

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 16:37

 13. Uživeh se u atmosferu koju prenosiš...

  Autor Tekstopisac — 27 Mar 2008, 17:05

 14. Tekstopisac, prosta i lako shvatljiva atmosfera.Hvala.

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 17:20

 15. Malo sam izneenđena.Kad bi izostala prezentacija bili bi tu stihovi,a vidi sad ovo. Sviđa mi se i čekam u redu za još.

  Autor siljka — 27 Mar 2008, 17:56

 16. siljka , hvala . Biće još koji nastavak , pa valjda jednom dočekam celinu.

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 18:37

 17. Lijepo izrečen nemir.
  Ni sna, ni jave;)

  Autor donna — 27 Mar 2008, 18:38

 18. donna, često pokušavam da razlučim , da li je moj život ,, san na javi,, ?

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 18:41

 19. bogami...svaka chast!
  ochekujemo nastavak!!

  punom parom napred!!

  Autor jovana — 27 Mar 2008, 19:47

 20. jovana, hvala , obećavam biće još koji deo :)

  Autor vladica — 27 Mar 2008, 20:26

 21. Владице, браво, лепо је и упаковано у стилу једне тишине у немиру, као кад пратиш туђе кораке кришом, тако си је лепо описивао док си писао свој одлазак у кафић.Чекам одломак у којем ћемо упознати њене очи, мислим на опис.
  Сањарење56 ја увек пропустим писцу да каже све што уме и више од тога, нисам ти добар за рецензента, даћемо Баладашевићу он је ипак мајстор

  Autor krilaandjela — 27 Mar 2008, 22:46

 22. Ha, ja poznam jednog kod koga je nešto slično trajalo nekoliko godina, hehe :).

  Autor mladiluk — 28 Mar 2008, 02:28

 23. krilaandjela, verovatno će ona biti misterija do kraja ove priče , ali će se njen lik pojavljivati u narednim dešavanjima. Hvala za komentar.

  Autor vladica — 28 Mar 2008, 11:55

 24. mladiluk, srećom ovo traje , ali na papiru, a u stvarnom životu , ne bi bilo baš prijatno za emocije :)

  Autor vladica — 28 Mar 2008, 11:56

 25. Drugi put,u 10 minuta,citam kako su meni dragi ljudi objavili ili pisu knjigu.Odusevljena sam!

  Autor principessa78 — 28 Mar 2008, 19:41

 26. principessa, hvala .Do ove knjige ima još vremena , pre toga, dve knjige poezije , pa ako se preživi , pričaće se :)

  Autor vladica — 28 Mar 2008, 19:45


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs