San u javi

Šljive prve procvetaju

putopisi — Autor vladica @ 18:09

Današnje sunce me je izmamilo da sednem na bajs i prepustim se mislima , koje su me vodile po obližnjim putevima oko moga grada.

Danas sam vozio putem do Vranjske Banje , pa odatle do novoformiranog akumulacionog jezera Prvonek. U oba pravca , to je nekih 44 km, a kalorijametar na mom bajsu pokazao je utrošenih 870 kCal. Vratio sam se kući , sav mokar , ali prijatno umoran, oslobođen sve negativne energije koja se nakupljala u toku već predhodne nedelje.

Istuširao sam se i dosta dugo držao ručicu tuša usmerenu prema mom licu. Umoran sam, ali sam kao nov. No da vam predstavim ukratko ovu vožnju , doduše slikanu mobilnim telefonom, ali ipak se vidi.

Ulaz u Vranjsku Banju , nekako zapuštenu banju , koja ima tako veliki kapacitet , za lečenje reume i ostalih koštanih povreda. Romsko naselje , koje se odlikuje po tome što se u dvorište iznose veliki zvičnici , koji su toliko glasni da sam tuda prošao što brže mogu .

 

Put koji vodi ka centru , sve je nekako mirno

 

Banjska reka, tu sam ugledao jednu ekskurziju žena koje su došle ovde da proslave 8-mi Mart. Autobus kojim su došle bio je iz Niša. Žena vodič , objašnjavala je nešto , a žene u jednoj povećoj grupi , slušale su je i gledale kao hipnotisane.

 

I onda sam počeo da vozim uzbrdo. Priroda je ovde još uspavana. Već na mom sledećem odlasku , ovde će biti zeleno.

 

I onda negde na pola puta do jezera , ugledao sam u daljini jednu rascvetanu šljivu. Šljive uvek prve procvetaju. Žao mi je što je slika malo mutnija , ali mobilnim je malo teže zumirati. Bitno je da se nazire.

 

Ispred same brane , formiralo se maleno jezerce koje mi je privuklo pažnju

 

I onda , jezero Prvonek, jedno od najdubljih jezera na Balkanu. Slikao sam samo deo kod brane.

 

Povratak je bio rutinski , kod petlje za banju uključio sam se bajsom na auto put .

Slika pred ulazak u Vranje.

 

Pa naravno , bar delić slike onog ko me je vozao, moj novi bajs.

 

Eto, pokušao sam da Vas malo povedem na izlet mojim krajem. Nadam se da ste bar malo zamislili prorodu kojom sam jezdio. Do nove vožnje , pozdrav !Powered by blog.rs