San u javi

Priča o marinu

moje priče i razmišljanja — Autor vladica @ 21:54

Njih dvoje su se jako voleli.

Živeli su miljama daleko jedno od drugog.

Ponekad bi se njihovi putevi ukrštali i od njihovih susreta nebo je postajalo crveno od ljubavi, oblaci su imali oblik srca, a jezero pored koga su šetali je utihnulo, ne želeći da ih uznemirava u milovanju njihovih duša.

Kad nisu bili zajedno onda bi toliko mislili jedno o drugom da su jedno drugom ulazili u misli i pričali svojim mislima.

Ali, ljubav je postala toliko jaka da je svakim danom počela da ih boli.

Ta bol toliko ih je mučila da naprosto nisu mogli jedno bez drugog.

 

Ali, ni bajke nisu uvek sa srećnim krajem. Jednog dana ta njihova ,, zabranjena ljubav,, je otkrivena i zabranjena. Nisu više mogli da se čuju niti vide. Kao da su nestali jedno za drugo. Oboje su patili i patnja je svaki dan razarala njihove duše.

I onda jedne večeri on je ugledao na nebu zvezdu koja je počela da ispisuje slova.

Poruka je glasila ,, pretvoriću te u vetar,, . Kriknuo je glasno : Želim, odmah želim.

 

On se od tada pretvorio u vetar, ali ne običan vetar, već vetar koji je umeo da miluje.

Svako veče on bi doduvao do njenih prozora, ušao u njenu sobu  i dok spava milovao njeno rumeno lice i lakim lahorom prstima vetra uplitao njenu meku kosu.

A ona, ona se smešila u snu i osećala njegove mirise.

I tako je nastao vetar koji se zove Marin.

On i dan danas posećuje svoju dragu svake noći. Odgleda je svojim pogledom vetra i vrati se u nebeska prostranstava.

 

v
 

 


Gračanica

putopisi — Autor vladica @ 13:27

Pre neki dan sam putovao kroz Kosovo.

Uz mnoštvo policijskih patrola i međunarodnih trupa sa čuvenim američkim vojnim Hammerima, putovanje kroz Kosovo je jako usporeno. Recimo za 200 km puta potrebno je 3, pa i 4 sata vožnje. Samo Kosovo je jedno veliko gradilište i oseća se eksplozija novih zgrada i poslovnih objekata. I to zaista u evrposkom stilu, kombinacija staklo-aluminijum.

Samo putovanje kroz Kosovo je i danju i noću sigurno i ni u jednom trenutku nisam osetio nekakvu jezu i nelagodnost krećući se tim putevima.

 

No, da se vratim na najdivniji trenutak mog putovanja, Gračanicu! Preko Gnjilana i pored Gračaničkog jezera koje je poluprazno ulazi se u srpsku enklavu i mesto Gračanica, nekih desetak kilometara ispred Prištine.

 

Prvo što se primeti je prisustvo Nato snaga. Irci su zaduženi za čuvanje same srpske svetinje i jako su prijatni i neposredni u komunikaciji. Imaju neopisivu želju da se slikaju sa posetiocima. Jedan od njihovih komandira baš je želeo da zna ko odakle dolazi i bio je jako prijatan.

 

Sam pogled na staru crkvu izaziva neku posebnu dozu adrenalina.

 

Osetio sam se kao da se vraćam u neko staro vreme ispunjeno nekim mirom u ono vreme kada je Sveti Kralj Milutin izgradio ovaj manastir još u 14-tom veku.

Pa pre toga mora da se vidi bodljikava žica koja je postavljena na zidove manastira.

1
 

I onda veličanstvani prizor o kome sam pričao….

2 

Ušavši u crkvu primetio sam neke monahinje koje su govorile na ruskom jeziku. Odakle one ovde nisam mogao da pretpostavim.

3 

Uslikao sam dve ikone…

4 

i...

5 

I na kraju još jedan pogled na crkvu ,,Uspenije Bogorodice,, jedini sačuvani objekat iz srednjeg veka i izaziva zaista dužno poštovanje. Obećavam da ću se uskoro vratiti…

6 Powered by blog.rs