San u javi

Internet komunikacija

moje priče i razmišljanja — Autor vladica @ 11:20

O ovome je već sto puta pisano , ali hajde da i ja izigravam malo internet naučnika .

Juče me je grlo zabolelo , dovikivanjem shadow , da mi doturi otvarač za konzervu i tako pomogne da izađem iz svoje konzerve u pet do 12. Cela ta konverzacija se je svela na sirovo vikanje , i na taj način sam pokazao da izlazak u goru utiče na mene , pri tome gazeći osnovne principe korišćenja interneta.
Dakle današnja moja tema je intenet komunikacija.
Pošto je mala verovatnoća da bilo koga dozoveš preko interneta , a da te on čuje preko komentara na blogu , onda sam se ja zainteresovao i izguglao jedan tekst sa jednog hrvatskog sajta o pravilima ponašanja na internetu.
Ovde ih prvenstveno prenosim zbog sebe , da bih znao kad šta da upotrebim , a da pri tome ne ogluvi , sagovornik, čitalac, komentator , kompjuter , ili crknu zvučnici od vikanja ili nedaj Bože , crkne ceo Telekom sistem.
Dakle :

U komuniciranju preko Interneta vrlo je malo mogućnosti za pravi ljudski kontakt. Ne samo da ne vidimo našeg sagovornika, nego često niti znamo s kime razgovaramo. A nije svejedno kako prenosimo naše poruke, kako komuniciramo s drugima.
Zbog ograničenja komunikacije upotrebom kompjutera, ovde vladaju posebna pravila i razvijeni su neuobičajeni komunikacijski signali. Internet tako ima nerazumljive kratice, smešne znakove i zagonetne simbole.
Emotikoni (Emoticons)
Jedan od nedostataka tekstovne komunikacije je i taj što sagovornici samo na osnovu teksta ne mogu proceniti tuđe osećaje i raspoloženja. Dovitljivi korisnici doskočili su tom problemu tako što su počeli unositi u tekst posebne oznake, simbole koji predstavljaju određeno raspoloženje ili emocionalno stanje. Nazvali su ih emotikoni (Emoticons – od engleskih reči Emotions i Icons). Najčešći emotikon je smajli, smeško (Smiley), ali ima i drugih.
Osnovna konstrukcija smajlija sastoji se od oznaka za oči, nos i usta, dakle :-). Ako se ovaj niz od tri znaka pogleda okrenuto za 90°, vidi se nasmejano lice. Na isti način "čitaju" se i ostali smajliji, kojih je vremenom nastalo jako puno. U nastavku prikazan je deo osnovnog skupa smajlija.

:) :-) :o)  Smejanje, radost
:o(  :(  Tuga, žalost
:,-(  Plakanje
:-o  Iznenađenost
;-)  Namigivanje
:-|  Ravnodušnost
8-|  Iščekivanje
X-(  Ljutitost
:-X  Ćutanje
:- :-?  Zbunjenost
:-@  Šokiranost
:-*  Poljubac
:-P  Plaženje jezika
:-Ozzz  Dosada
:-#  Cenzurirano
:@%$#  Psovanje
%-)  Predugo gledanje u monitor
---<--{(@  Ruža

Net-bonton

Internet nije samo svetska mreža računara, nego i otvorena i slobodna zajednica raznih i različitih korisnika iz celog sveta. Pravila ponašanja na Internetu slična su onima u svakodnevnom životu. Razni oblici agresivnog, uvredljivog ponašanja, povrede privatnosti, jednako su neprihvatljivi na Internetu kao i inače u životu. Zato prvo pravilo ponašanja na Internetu glasi: ne činite ništa što je u suprotnosti s osnovnim moralnim normama. Drugo pravilo koje se nadovezuje na prvo: ne činite drugima ono što ne želite da drugi vama čine.

Zbog svojih posebnosti u komuniciranju, postoje i posebna pravila ponašanja, specifična samo za Internet (tzv. Netiquette). Npr. ako pošaljete poruku napisanu SVE VELIKIM SLOVIMA , SMATRAĆE SE DA VIČETE.Neka od pravila ponašanja na Internetu :

Objavljivanje sadržaja poruka: Objavljivanje sadržaja poruka trećim osobama nije dozvoljeno, osim ako se oba sagovornika oko toga ne slože. Vlasništvo nad svakom porukom je ravnopravno podeljeno između pošiljaoca i primaoca. Sadržajem se može raspolagati samo uz obostranu saglasnost.Budite tolerantni: Ne uzimajte zdravo za gotovo sve što pročitate u poruci, a pogotovo ne reagujte na provokacije. Najbolja reakcija na provokaciju je da uopšte ne reagujete.Neželjeni sadržaji (Spam): Ne šaljite poruke za koje niste sigurni da ih primaoc želi primiti i pročitati.Eto nije teško biti fin i na internetu, ne boli časna reč !
Powered by blog.rs