There was a blog

Biološki sat

***** — Autor vladica @ 10:55

Nedelja je dan , kada sam voleo duže da spavam. Spavao sam u hladnoj sobi, i to nekako dođe zdravo , kao kada su rusi , na dalekom severu, spavali u hladnim sobama, umotani u debele pokrivače , satkane od krzna, losova. Ali njihove zime su najbliže bajkama, a ja nisam živeo u bajci , već u bajkovitoj stvarnosti. Da dobro sam rekao u bajkovitoj stvarnosti.
Biloški sat , otkucao je u mom mozgu, vreme za ustajanje. Ne , zar opet , pomislio sam, pa tek je 7 sati ujutru , a ja sam se ipak probudio. Te noći otišao sam na spavanje u 2 , a to je samo 5 sati  spavanja. Otvorio sam oči, i onako mrzovoljno uputio pogled ka prozoru. Zimsko vreme, se oseća u hladnoj sobi, ali napolju je bilo sunčevih zrakova. Vedro je. Okrenuo sam glavu i počeo da razmišljam o svom biološkom satu. Da li se je pokvario, i zašto mi ne dozvoljava da spavam duže ? I tako već par meseci.

Ustao sam , izašao u toplu grejanu sobu, uključio tv, pa kompjuter, onda utišao tv, a na kompjuteru pustio muziku. Pomislih, pa ko još sluša muziku u 7 sati ujutro ? Ja ne poznajem takvog, ali možda onaj dispečer na autobuskoj stanici, u 7 sati ujutru, vrti svoje hitove , možda. Zavalio sam se lagano u dvosed, ispružio noge preko naslona i piljio u tv. Gledao sam slike koje se menjaju, bez tona , muzika iz kompjutera je bila neka italijanska lagana. I opet sam počeo da razmišljam o svom biološkom satu. Gde i zašto se je on pokvario ? Pokušavao sam da se vratim u neku svoju bližu prošlost, ali u 7 ujutru, misli baš nisu poslušne.

Ne znajući šta da radim ovako rano, brzo sam se istuširao, obukao se , izašao napolju i krenuo ka garaži. Rekoh u sebi, pa ti si sada probudio i auto. Ali on ti se neće naljutiti, on te voli i čak će se zagrejati u ovim zimskim danima. Bilo je hladno, neki stepen ispod nule. Barice u dvorištu bile su popločane , tankim slojem leda , koji je krckao , pod nogama. Taj zvuk sam uvek voleo. Još kao klinac, kada su nekada bile puno jače zime , bio sam u stanju da gazim ledenim površinama , pokušavajući da razbijem taj led. I sada u 7 sati ujutru, javljala mi se želja da probijem led na baricama u dvorištu. Da me je neko gledao , pitao bi se šta mi je, ali ni ja sam nisam znao šta se sa mnom dešava.

Ušao sam u auto, upalio ga , ubacio u rikverc, pa napred i krenuo. Ali gde sam ja to krenuo ? I ko me vodi tamo negde ? Bilo mi je smešno, vozim, a ne znam gde sam pošao. Izašao sam tog nedeljnog jutra iz grada i krenuo , ka jugu. Negde na 10 kilometara, primetio sam znak, na kome je pisalo : manastir. Skrenuo sam i uputio se ka manastiru. Vozio sam još 20-tak minuta. Negde pred sam kraj tog cilja, otvorio se kao ruža, kada je obasja sunce, manastir, naglas sam rekao. Parkirao sam se . Izašao iz auta. Bilo je već 8 ujutru. Manastir, smešten u dnu jedne kotline , okružen velikim brdima. Delovao je tako uspavano, kao da je bio u nekoj zamrznutoj slici na tv ekranu. Pomislio sam , pa ovde si bio bezbroj puta, šta te sada ovde dovelo ? I da li je sveo ovo povezano sa mojim biološkim satom, i da li ja spavam zbog toga samo 5 sata dnveno ? Odgovor nisam mogao da dam. Ušao sam u porte manastira. Nije bilo nikoga, samo sam primetio da su vrata crkve bila otvorena. Popeo sam se uz kružne stepenice, stao pred vrata, prekrstio se i ušao u crkvu. Crkva nije bila zagrevana, ali je u njoj bilo toplo. Obrazi su počeli da mi se rumene. Ruke greju, a na nogama nisam osećao zimu. Sa desne strane oltara , negde skoro neprimetno stajala je jedna iskušenica. Ali to je muški manastir , znao sam , i šta ona sada traži ovde ? I šta ja sada tražim ovde ? Ona je u sebi šaputala nekakvu molitvu. Nije se okrenula i nije pokazala da me primećuje. Bila je potpuno utonula u njen božanski svet. Ja sam krenuo ka oltaru, i prošao kroz malena vrata, ušavši tamo do moštiju sveca po kome je manastir dobio ime. Zno sam da su te mošti čudotvorne , i onako instiktivno dodirnuo maleni kovčeg. Držao sam ruku i kao da mi je kroz ruku strujala neka karma. Sve je bilo čudno. Nakon pet minuta stajanja, okrenuo sam se i napustio crkvu.

 

 

 

 


Vetar tuge

** — Autor vladica @ 09:33

Ovog jutra, otvorilo se nebo, i plače, ko što plačem i ja.
I kiša se stapa sa suzama mojim i formira reku, reku tuge.
A zašto plačem ja ?
Noćas mi je u snovima došla nepoznata žena.
Noćas mi je pričala moje priče.
I rekla ,da odem, da odem i ne okrećem se više.
Da odem , jer odlaskom svojim pomoći ću osobi dragoj.
Da odem i ne vraćam se više.
Da odem jer ću pokvariti ljudima sreću.
Zato plačem ja !
Zato što žalim svoj odlazak.
Zato što sam želeo da dam sebe.
Zato što sam ja samo mrtvo slovo na papiru.
Na prašnjavom papiru, čija slova izblede.
Idi , rekla je žena ta, idi ti i ne postojiš.
Ti nemaš lik, pogledaj se u ogledalu tuge.
Tamo pripadaš, tamo gde teče reka tuge.
Idi , jer ti si vetar tuge, idi i ne vraćaj se više.
Silina tvog vetra, ovog puta povređuje ljude.
Tvoje drage ljude, one koje si doskora milovao svojim lahorom.
Koji su te željno čekali da im pomiluješ lice.
Zatvarali oči kada si im mrsio kose.
Pogledom te tražili, a nikada te videli.
Idi, odlazi, odlazi zauvek.

 

 


15 minuta večnosti

***** — Autor vladica @ 08:05

U praskozorje jedne noći, trgao sam se iz sna. Napolju je bio mrak, gluvo doba noći.
Otvorio sam oči, soba hladna i mračna, samo neka svetslost sa uličnog osvetljenja , ostavljala je utisak bledunjave svetlosti u sobi.

Napolju je hladno, hladnoća se preselila i u moju sobu i lagano dodiruje moje lice. Osećam kako mi se nos ohladio. Samo mi usporen dah iz nosa greje lice.

Osetio sam da mi misli naviru i da se tvoj lik mila moja stvorio predamnom. Bio sam sav zbunjen, reč ti nisam rekao. Nekada ljudi ni u mislima ne mogu da pričaju. Ja stojim naspram tebe i gledam te svojim pitomim pogledom. Kao da ti želim pričati pogledima.

Prilaziš mi, ja onako opušten u krep satenskoj noći, dodirujem tvoje ruke. Osećam toplinu tvojih ruku, sve mi je toplije, osećam kako mi krv ključa. Stavljaš mi ruku na tvoje mekano lice. Sedamo zajedno na jedan krevet. Moje ruke, moji prsti , lagano se kreću po tvojim obrazima. Ruke mi idu ka tvojoj kosi. Upliću se u nju. Tvojim rukama, dotakla si moje lice, osetio sam drhtaj svoga srca. U noći, sa blagima svetlom koje dolazi sa ulične rasvete, gledamo se u mraku. Stavljam svoje lice na tvoje. Moje usne , počinju da kruže oko tvojih. Samo nas dah deli. Ruku sam stavio na tvoju nogu. Osećam pod rukama , tvoje meko telo. Osećam, da si sva kao od pliša.

Prilazim svojim usnama, ka tvojim, dodirujem ih lagano. Poljubio sam te , poljubac prihvataš, postaje strastan, u deliću sekunde prolazi mi kroz mozak , sav moj život. Grudi uz grudi, srca naša pričaju ljubavnu priču, večnost prolazi u trenu.

Odbacuješ me rukama, ustaješ i kažeš mi : Ja odlazim, napuštam te. Zaboravi sve , ja sam samo tvoja mašta. Ne javljaj mi se i nemoj mi pisati. Ja ne postojim.

Steglo mi se srce, pući će. Raspuknuće se, gledam u tom pravcu odakle si došla, ali nema te. Tuga me savladava, okrećem se na stranu i vraćam se snu. Uspavao sam se za tren.

Tog jutra, ustajem sav umoran, umoran od samog sebe. Napolju svanulo, hladno je u hladnoj sobi.

  


Razgovor sa anđelom

***** — Autor vladica @ 08:34

Evo zašto se ovaj blog naziva san u javi, a ne san na javi.  Ovo je taj san na javi ili bolje rečeno san koji se desio na prelazu iz sna u javi.


Jedne noći oko 3,15 drugog dana Uskrsa, čovek se je trgao iz sna. Bio je uznemiren.
Ništa nije sanjao ali ga je nešto probudilo.
Ustao je iz kreveta i dugo sedeo na njemu u mračnoj sobi.
Upalio je svetlo i prvo ugledao Majku Božiju. Kao vođen došao je do nje, a ona kao da ga je čekala, a možda i probudila.
Spojio je dlanove i primakao usnama u stavu čoveka koji se moli.
Tiho je govorio: ,,Majko Božija ti si meni uvek davala svetlost u mom životu. Molim te pomozi mi kao što mi uvek pomažeš, pokaži mi moju budućnost, da je samo malo vidim i dotaknem i nađem mir u duši.Znam da ćeš mi i ovog puta pomoći,,. Čovek se prekrstio ugasio svetlo i vratio u krevet.

Nije se uspavao, ali kao jeste. Najednom se pojavio Anđeo plavih očiju, bio je to Rafailo.
Rekao mu je:,, pođi sa mnom,,.Izašao je napolju i u dvorištu je ugledao kuću svojih roditelja. Ušao je u kuću, ali osim slika svoje majke i oca, nije uspeo da ih vidi. Oni više nisu bili živi. U kući njegovih roditelja, raspored stvari i same stvari su bile sasvim drugačije. Rafailo je klimnuo glavom, uhvatio ga za ruku i poveo rekavši mu da pođe za njim.

Čovek je pošao i najednom pojavio se je u nekom nepoznatom dvorištu za njega. Kao da je to bio neki drugi grad, ne taj u kome je živeo. Sve mu je bilo nepoznato. Magnolija je krasila to dvorište. Cveće u saksijama, raznih boja. Kuća je bila nekako čudna, kao da nije iz ovog perioda, već neke budućnosti. Ušao je u nepoznatu kuću sa Rafailom.Sve je bilo nepoznato, prišao je ogledalu i ugledao se je. Nekako bio je stariji, sediji, ali još uvek u staroj formi, dobro građen. Okrenuo se je prema Rafailu, koji se samo osmehnuo i pokazao put prema izlaznim vratima. Čovek je izašao ponovo napolje. Spustio se niz kratko stepenište i ugledao jednu ženu sa detetom koje je ona držala za ruku. Išli su ka njemu i smeškali se. Ona kao da ga je poznavala. On je bio zbunjen, ali je i on nju prepoznao. I on joj se nasmešio. Gledao je ženu i mislio, da je i ona sada starija, ali lepša i puna svežine i raspoloženja. Da,... sijala je od raspoloženja. Kao da je bila srećna. A seća se da je poslednji put video nesretnu, nespremnu. Dete koje je vodila bio je dečak, krupnih svetlo-zelenih očiju, smeđe kose i slatkog lica. I dečak mu se smešio. Kao da ga je voleo. Danas mu je bio rođendan, napunio je pet godina. Žena, je prišla čoveku, zagrlila ga i poljubila. On sav zbunjen upitao je ženu: A ko je mali? Kako je lep! Žena mu je odgovorila, zar ga ne prepoznaješ, pa to je naš sin. U tom trenu Rafailo, je uhvatio čoveka za ruku i rekao mu da se mora vratiti. Čovek je pitao Anđela,: ,, ali šta se ovo dešava ?,, Rafailo mu je rekao, to si bio ti posle deset godina. Čovek se je u trenu uspavao. Ujutru, posle buđenja otišao je do ikone sa Majkom Božijom i rakao joj: Majko Božija, hvala ti za prikaz budućnosti, hvala ti što mi pomažeš.
Dva dana nakon toga, posvađao se je sa ženom iz svoje vizije. Sada čeka budućnost.

 

 


Vodka - Martini

** — Autor vladica @ 08:22

Pre nego što postavim pisane zapise, nastavljam sa još jednom pesmom iz predhodnih vremena, napisanu posle jednog izlaska iz drugove diskoteke .

 

Vodka-Martini


U jednom kafeu ...ispijam vodku......

Kap po kap, klize mojim grlom.....

I svaka kap, daje mi snagu da mislim na tebe..


Reći ćeš ...to je pijanstvo.....da .....kažem jeste, pijanstvo moga srca.

Kap po kap klize mojim grlom......

Tiha muzika podgreva moje misli....

Prigušena svetlost u jednom kafeu.....sitni sati...

Čuješ li me? Znam da nisi tužna kao ja!

I ne znam ...ni ko sam...ni šta sam i jesam li uistini to ja ...ili alkohol plete po mojim mislima.U jednom kafeu ispijam vodku ...kap po kap.. i ne znam ko je pijaniji, ja ili moje srce....

Prolaze sati, a ja i dalje mislim na tebe... mislim i nadam se.

Nadati se je lepo ...nada je jedan osećaj koji mi niko ne može zabraniti....lepo je nadati se ...

I svaka kap vodke....daje mi snagu, da me nada obuzme i savlada.

Kap po kap, a ja i dalje mislim na tebe...

U sitne sate ...izlazim na ulicu, raskopčane jakne i košulje.

Sa rukama u džepovima.....sa umršenom kosom.....odlazim u tamu ....i mislim....mislim..

 

 


Pogledi u tami

** — Autor vladica @ 10:00

Pa , da krenem sa jednom, već davno napisanom pesmom, koja me često podseća na neka lepa vremena .

 

Pogledi u tami

Došla si tako tiho u život moj...negde iz daljine.....
Ne znam, ni ko si i da li si stvarna...
Ne znam da li si samo san...
Ne znam ni kako izgledaš...
Ne znam ništa o tebi...
Ali...ipak si u mom životu...
Zamišljam te ...sanjam te..budim se sa mislima o tebi...

Noć.....je stvorena za čežnju......
O Bože dragi da li je ona stvarna...da li postoji...
O draga moja noći....moj najbolji druže....
...pomozi mi da je vidim u ovoj Januarskoj tami...
....pomozi mi da oseti moj pogled...pogled čežnje....
A da li ona zna da ja postojim, da imam srce, da imam dušu....

Draga moja noći....pomozi mi da joj u mislima ...prođem prstima kosu, da osetim rukama svojim njeno telo, da joj dotaknem ruku........da je zagrlim ....da ona oseti plač moga srca....

Da li si stvarna, ti lepa ženo...da li postojiš ?

  


Početak

* — Autor vladica @ 08:41

Da započnem sa svojim blogom koji zamišljam kao blog na kome ću objavljivati svoje zapise , svoju poeziju...... svoja razmišljanja, svoje power point prezentacije.

Ti putniče, koji dođeš na ovo moje mesto nemoj se ni previše oduševljavati mojim zapisima, nemoj ni biti kritičan. Jer, ovo su moje napisane reči koje možda ti nećeš shvatiti onako kako bi ti ih ja u oči izrekao.

Sve u životu ima svoj početak i svoj kraj. Ako me ne shvatiš na početku, zaboravi me zauvek i kada ovde napišem svoje poslednje reči. Onda si uzalud gubio vreme što si uopšte dolazio ovde. A ti koji i posle moga kraja nastaviš da misliš o mojim rečima, vremenom će crni oblaci izbrisati moje ime i moj lik u tvojim mislima.

Pa da krenem na dugačak put!

 «Prethodni   1 2 3 ... 33 34 35

Powered by blog.co.yu

ovo je autorski blog i na njemu su svi članci i sve pesme vlasništvo autora i kopiranje nije dozvoljeno